Se alla

Tiggeriförbud är inte lösningen!

Insändare till Nacka Värmdö Posten

Måndag 12 september 2016

Värmdömoderaterna skriver att de vill förbjuda tiggeri lokalt. Liberalerna menar att detta är helt fel väg att gå. Ett öppet och anständigt samhälle ska inte förbjuda människor från att hjälpa varandra.

Ett tiggeriförbud hjälper inte mot fattigdomen. Det skulle tvärtom göra situationen än värre för många individer. Människor som redan står på samhällets botten skulle dessutom riskera att bli kriminella. Visst är tiggeri något oerhört tragiskt. Men det ska aldrig vara olagligt att be en annan människa om hjälp.

Istället för ett förbud vill vi lägga mer resurser på att till exempel tremånadersregeln följs – det ska inte vara möjligt att stanna här längre än så – och snabba insatser mot illegala bosättningar. Ingen människa ska behöva bo i en bil.

Liberalerna vill också ställa större krav på de länder i EU som behandlar sina medborgare illa, både vad gäller utbildning och insatser mot diskriminering. Dessa krav ska kopplas till tydliga sanktioner, om de inte följs. På det viset vill vi möjliggöra en bra framtid där fler har frihet att forma sina liv såsom de själva önskar.

Gunilla Grudevall-Steen, kommunalråd Nacka (L)
Monica Brohede Tellström, gruppledare Nacka (L)
Fredrik Sneibjerg, vice gruppledare Värmdö (L)